Tuesday, December 31, 2013

Aku Mula 2013

Tahun dua ribu tiga belas.......

Aku mula habis belajar

Aku mula kena bayar duit kereta

Aku mula pergi temuduga kerja

Aku mula bekerja

Aku mula niaga berlesen

Aku mula bergantung dengan duit kerja

Aku mula bayar insuran kereta

Aku mula bayar cukai jalan kereta

Aku mula jadi auditor

Aku mula cuti-cuti malaysia

Aku mula mengundi dalam pilihanraya

Aku mula berdemonstrasi

Aku mula selalu nak pergi stadium

Aku mula sibuk je nak bergambar dengan pemain bola

Aku mula beronline banking

Aku mula berYES

Aku mula teringat kisah lama

Yang aku mula-mula tak tahu nak buat apa......

Aku,
Muhammad Afiq bin Kamaludin



Thursday, December 19, 2013

Camane Aku Jumpe Mak Korang (Update - s09e013)



Kids, this is the story of  How I Met Your Mother......




Hahaha...comedy tv series yang dah masuk season 9,last season sudah...ape lagi,jom simpan cerita nie dalam pc,lappy,harddisk or pendrive dan tengok puas2...sebab kan banyak web yg bese digune tuk dwld da terkubur,kene pandai2 cari la...haishh...okay la...yang kat bawah tu link yang aku dapat dwld tuk mase yang di dwld..hahaha...ayat kemaen lagi...enjoy it!!



Episod 1 & 2 - The Locket & Coming Back 

Episod 3 - Last Time in New York
>> Video camane aku jumpe mak korang m09e03
>> Sarikata dalam inggeris
Episod 6 - Knight Vision
>> Video camane aku jumpe mak korang m09e06
Selamat Melayan ☺



Wednesday, December 11, 2013

11.12.13

Assalamualaikum w.b.t

Masuk je pukul 12 tengah malam bertarikh 11 Disember 2013, masa tu ada dalam sebuah bilik yang gelap, ada skrin bercahaya dan lagu yang kuat....

Yeahhh!!!!

Happy Birthday to me
Happy Birthday to me
Happy Birthday to Afiq
Happy Birthday to me......

So, Selangor diisytiharkan cuti....

Sekian

Sunday, December 1, 2013

Syukurlah Malaysia Masih Aman

Assalamualaikum w.b.t

Tadi baru je lepas balik dari Masjid Sallehuddin BBST..actually tak plan pun nak ke sana..mula2 plan nye nak keluar pi bayar duit kereta yang tak berbayar..keluar je terpusing jalan nak ke BBST..patut lalu jalan luar je,tembus dekat Mobil (aku cerita pun macam orang tau je)..dah ke BBST dari Taman Seroja nie, haruslah lintas Masjid..and kebetulan siang tadi lalu, tengok macam ada khemah banyak2..sebab ada ulangtahun ke berapa tah Masjid tu..

So aku pun singgah la kejap..saje nak tengok ada apa kan..kereta banyak tapi tak banyak sangat..macam mana tu? hahaha..rupa2 nye ada Rabbani datang memeriahkan majlis..khemah2 kat situ macam2 la jualannya..and one of it adalah milik Aman Palestin..sebuah pertubuhan yang memang aku salute, mana2 je ada join majlis tuk kumpul dana and salurkan bantuan kat sana..



Saja nak kongsi serba sikit apa yang orang Aman Palestin tu cerita kat aku..kat Gaza sana, situasi sekarang nie, dorang nye elektrik dan bekalan air dah kena putus oleh pihak zionis nie..so, malam2 berlampukan lilin jela..this is bad bro...bak kata Nabil la..pastu ada la cerita2 nye lagi..then dorang ada jual mafla la, button and badge la, keychain la, buku-buku la, tshirt la, and banyak lagi barang yang berkaitan Palestin..maka dengan itu takda la orang nak menderma bagi gitu2 je..

Pe cer yang bagi gitu2 je..camne ek nak cakap..hurmmm....gini2..kita nie selalunya nak kuarkan duit tu mesti kena pada benda yang kita nampak..kan kan kan?? tak paham? okay bagi contoh..kita pergi ekspo ke, jalan2 ke, bila haus kita beli air paling kurang kuar RM1 kalau dapat air mineral laa..pastu kalau perempuan jumpa tudung harga RM10, "eh murah nye", terus pilih2 and beli..ada cerita yang cambest je kat wayang, pergi tengok dah kuar RM10, kalau dapat murah siap guna student card RM6@RM7 pun dapat..then...nak bagi contoh lagi ke? dah la kan..kita akan kuarkan duit and tak rasa apa pun if kita nampak duit tu ke mana..

Tetapi la kan kan kan, if derma2 nie, hulur2 bantuan nie, kita akan lebih keluarkan duit yang paling kecil nilainya iaitu RM1..sebab apa? sebab kita cam tak nampak pun ke mana..and bak kata orang, biar ikhlas, mana yang mampu..kecik sangat iman kita nie..aku cakap aku la nie..huhu..mampu tengok wayang, mampu makan mahal2, errr.....okay tak mahal, tapi lebih RM1 la kan sekali makan..mampu beli barang baru sedangkan barang yang tak berapa baru okay lagi..tapi bila bab2 menderma dan membantu nie, tak mampu pulak nak lebihkan dari RM1..

Syukurlah Malaysia Masih Aman..ayat yang kadang2 orang buat menganjing..kat Malaysia ada yang kahwin sampai berpuluh ribu malahan ada yang berjuta, ada yang pergi kuarkan duit untuk ber'entertainment', ada yang berjamuan beribu riban, maka dengan itu tak salah dan sepatutnyalah bagi kita untuk memampukan diri untuk berikhlaskan diri bagi melebihkan ringgit kita dalam menderma dan membantu yang susah..hahahaha..paham2 kan la sendiri ayat itu..yeah!! Back To December 

Sekian.

SMS 4 PALESTINE
Taip PALESTIN <jarak> 10/5/3/1
hantar ke 39111

Contoh: PALESTIN 10


Saturday, November 23, 2013

Kisah Tukar Tayar

Assalamualaikum.

Alhamdulillah sekarang dah ada kerja. Masa hari Rabu lepas, lepas kerja celebrate la Tang a.k.a Jessie a.k.a my colleague yang last day kerjanye Jumaat. Dah habis memboyotkan diri, balik lah. dalam masa nak balik tu perasan yang kereta cam berat je. Petang tu Juju ada kata tayar belakang nampak macam takda angin. So benti la kat Shell yang Hotel Nouvelle sebelah highway KL-Seremban tu and memang tayar dah takda angin pun.

Bila cucuk nak masuk angin, meter tak gerak pun. Ini bermaksud tayar tak tertutup habis dan membawa maksud yang angin tak boleh nak terkumpul dalam tayar la. Hahaha. Dengan itu harusla tukar tayar ganti dah kalau nak balik rumah. Esok kerja lagi. Dah nak dekat pukul 11 malam pulak tu. Lalu bermula la sesi menukar tayar spare......sendiri tukar....FIRSTTIME pulak tu.

Dengan letih dan takda tenaganya, terpaksa tukar tayar sorang-sorang. Dah la skru tayar ketat gile. Duk tendang2, pijak henjut2, dapat la bukak 1 skru pada pukul 11.30 malam. Berehat jap, call Juju kata yang apa yang dia nampak tu betul, then terus kan sesi tendang pijak henjut sampai la dapat bukak skru yang kedua dan ketiga. Time tu tenaga dah takda, dengan perut yang fulltank, nak muntah je rasa. Mintak tolong ada 2 orang budak Shell yang baru masuk shif malam tuk tendang pijak henjut pun tak boleh jugak.

Dalam pukul 12 lebih tu Abah datang. Sebab dah bagitau yang tayar pancit kena tukar, so lambat sampai rumah la kan. Tengok2 Abah datang. Maka dengan itu, skru yang keempat tu Abah la yang bukak. Hahaha. Then aku jack kereta and tukar la tayar spare. Pukul 1 pagi lebih jugak la sampai rumah.

Kesimpulannya, ada benda yang tak diduga berlaku, redha dengan ketentuan-Nya, senyum dengan cabaran yang diberikan oleh-Nya, setiap yang berlaku ada hikmahnya. Sekarang bilik sewa pun dah dapat, so dah tak payah nak ulang alik jauh la pasnie. Yeay!!!!

Sekian.


Friday, November 8, 2013

Esok Esok Esok




Mula2 masa hari Rabu akhir bulan Oktober:

I will let you know on Monday on the status of..... 
...bla..bla..bla...

Bila dah hari Rabu depannya, awal bulan November:

I will let u know tomorrow

Ni dah hari Jumaat pertama tahun baru Islam 1425 Hijrah:

............................................





Is this the sign of something?? Huhu... Let's 'enjoy' the weekend. Adios.




p/s: nanti2 la cerita kisah Headband Project

Saturday, November 2, 2013

Tragedi Akhir Oktober

Assalamualaikum w.b.t

Akhir Oktober means hujung2 Oktober la kan. Masa 30 dan 31 Oktober lepas, tah hape la jadi. Hati tak tenang. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Kalau bukan sekarang, mungkin hari2 yang akan mendatangkan. Hurmmm... Percaya dengan ketentuan Allah, tabah dan senyum dengan dugaan Nya.. Peace Yoo!!!



30 Oktober 2013
Pagi2 patut bangun terus je sebab nak ke Shah Alam. Tapi sebabkan tidur pas subuh, jadi lewat la. Kan dah kata, tidur lepas Subuh mewarisi kepapaan. Rezeki tak masuk. So inilah yang terjadi. Dah terjaga balik tu, memang tergegas la bersiap dan terus ke Shah Alam. On the way tu, masa kat highway ada la batu tah datang dari jalan melantun kena cermin kereta. Tapi time tu cam takda pape. Sampai Stadium Shah Alam, nak dapatkan tiket. Test nasib je sebab ada kawan2 nak kan. Tapi tak dapat. Dalam masa 30minit, habis jual tiket Perlawanan Akhir Watson Piala Malaysia diantara Pahang lawan Kelantan kat Stadium Shah Alam. Ape kejadahnye 15 ribu tiket habis dalam masa 30minit, pukul 9pagi ke 9.30pagi. Takda rezeki kat situ. Pastu dapat tau yang status interview last week akan dapat tau Isnin depan,means 4 November. Haishhh... Ingat ke boleh start kerja dah. Takpe2.. Then bila balik kat kereta tengok cermin retak. Haduyai... Kesan daripada batu tadi. Dah la aku gi bawak kereta adik aku. Rileks2... Pas dah gi masjid, gi la ke Naza nak amik jersey madrid yang tempah kat Murni and balik ke rumah. And the Headband Project still tak nampak pape progress..

31 Oktober 2013
Petang gi amik adik kat MIAT. Pastu dia nak singgah la kedai percetakan yang boleh buat bunting banner sume tu. Aku pun tunggu dalam kereta. Dah dia masuk kereta balik, nak start enjin je tiba2 alarm kereta berbunyi. Menjerit la kat depan kedai tepi jalan. Yang ni kereta aku. Padahal dalam masa 10 bulan ni aku tak guna security tuk kereta pun. Means pakai manual je semua sebab problem dulu. Ahh sudah, tekan button dalam kerata tak boleh. So kena cabut bateri la. Dan sememangnya masalah bateri sebab katenye dah nak kong. Belum kong lagi tau. Huhu.. Tu pun setelah bapak aku dan ada member2 bapak aku datang tengok yang kebetulan lepak minum dekat2 situ. Bila pomen datang, memang bawak bateri baru dan dia betul kan wayar security and alarm la. So dah melayang duit dekat situ. Padahal duit tu plan tuk Headband Project. Haishh.. Nie mesti balasan sebab bila aku tengok orang mintak sedekah, orang buta jual tisu sambil nyanyi2 kat pasar dan orang mintak derma tu sume aku tak masukkan duit dalam tabung diorang. And nie mesti sebab aku tak uruskan duit yang diamanahkan kat aku dengan betul. And nie mesti sebab aku ada makan duit haram. And nie mesti sebab aku ada ambik duit orang lain. And nie mesti sebab selama nie aku tak pikir nak zakat. And nie mesti sebab aku tamak sangat. And nie mesti sebab2 yang lain yang tah hape lagi yang aku buat.. Haduyai.. Redho dengan ketentuannya. Allah lebih tahu. And the Headband Project still tak nampak pape progress..

Hanyalah ringkasan penceritaan daripada apa yang sebenarnya berlambak.....

Sekian

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

Thursday, October 31, 2013

Monday, October 28, 2013

Gula

Assalamualaikum w.b.t

Hari Jumaat, 25 Oktober 2013 merupakan hari pembentangan Bajet 2014 oleh Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak. Dan pastinya, hasil daripada pembentangan Bajet 2014 yang mendapat perhatian umum adalah sudah pasti berkenaan dengan hal GST (Goods and Services Tax) yang akan dijalankan mulai April 2015 dan juga hal Pemansuhan Subsidi Gula serta merta berkuatkuasa keesokan harinya, 26 Oktober 2013. Kuatkuasa bagai, dah macam law pulak.

So kat sini, aku takda la berminat nak tulis pasal GST sebab ikutkan pendapat aku, agak kurang setuju hal GST. Lagi2 bila percentage nya 6%. Okay tu belakang cerita. Yang menarik sekarang adalah hal gula. Hehe.. Akibat masalah Diabetes or Kencing Manis yang menjadi antara penyakit yang paling top la dihidapi oleh Malaysian, (actually bukan Malaysia je, tapi dunia) kerajaan mengambil langkah serta merta memansuhkan subsidi gula. Maka dengan itu, harga gula pun naik la dipasaran.


Melihatkan pengalaman dan juga fakta yang dalam pada aku tidur pun aku tau, orang Malaysia ni memang terbukti la dengan pengambilan gula yang melampau. Hahaha.. Ini betul ni. Tak tipu punya la. Sampaikan orang2 putih, mat saleh-mat saleh and foreigner2 yg datang Malaysia pun buat list di mana one of fun facts about Malaysia is most of the coffees and teas are sweetened by TONS of sugar. Really?? Is that true?? Yes it is!! Hoho..

Mana tidaknya, amik contoh kalau kat hotel ke kan. Selalu bila menginap ada pakej breakfast. Cuba tengok orang2 kita bila letak gula dalam kopi or teh. Berapa paket gula yang diletaknya? Mana cukup satu kawann. Selalunya la, harus tiga ke empat paket. Lagi best bila lima or enam. Wow!! Tapi bila tengok orang luar, diorang just letak satu or dua je. Yeah!! Beza memang berbeza.


Lepas tu kalau tengok kepada makanan kita, terutama kuih muih masyarakat Malaysia, gula memang takleh pisah dan kuantiti penggunaannya haruslah banyak. Yes, banyak!! Hurmm... Nak buat macam mana, dah memang turun temurun macam tu.. Kan kan kan??? Salah siapa?? Okay.. Jangan salahkan sesiapa. Dah tu ni nak kata yang aku setuju la bila pihak kerajaan memansuhkan subsidi gula? 

Actually, bila tolak aspek politik, macai dan kroni, aku takda la nak kata setuju, tapi mungkin sebaiknya kena buat macam ni bagi ada la secipot walau sehalus kuman kesedaran yang timbul agar ia boleh menjadi kesedaran yang sebesar gajah. Bak kata member aku si Amierul Izwan yang bakal menjadi Doktor tak berapa lama lagi,
"Kalau betul niat dia (Najib) untuk control Diabetes, kita tengok jela hasilnya dalam 4-5 tahun ni camne. Sekarang ni, bila aku kat klinik kesihatan tengok patient, ramai sangat orang Diabetes and Darah Tinggi" 
Bila sentuh aspek politik, (alamak tersentuh jugak) memang la ramai yang mempertikaikan sebab......... Ada la diorang punya hujah tu... Dah dah.. Hehe. Tapi kan, kalau betul la kerajaan memansuhkan subsidi gula kerana Diabetes, I guess goverment should put photo tentang kencing manis kat packaging gula macam kat kotak rokok tu. Amaran Oleh Kerajaan Malaysia; Gula Membahayakan Kesihatan.

Okay cukup la takat ni. Sebagai pengakhiran, kurangkan manis dalam makanan dan minuman, lebihkan manis dalam senyuman. Itulah yang sebaik-baiknya dilakukan semua.

Sekian


Tuesday, October 22, 2013

Masa Berlalu, Perubahan Berlaku

Assalamualaikum

Bila tengok balik entry2 yang pernah tulis, perubahan penulisan menjadi lebih kepada meluahkan perasaan daripada menyampaikan ilmu...awal2 dulu kemaen lagi tulis benda2 yang berat..bab2 agama kemaen lagi..mungkin time tu seronok menulis..time tu ilmu agama dalam pale otak lagi..tapi sekarang, haishhh.....bila bukak je blog, nak menaip pun malas..sebenarnye bukan nak menaip yang malas,tapi nak bincang isu berat yang malas..so amik pendekatan tulis benda2 ringan....inilah yang dikatakan 'esok luse kita tak tau macam mane'..eh yeke? hahaha

Pe ek benda berat yang nak ditulis..nak ulas hal politik? dah ramai orang laen tulis..tak perlu la..nak ulas hal bola? bosan....Selangor n Manchester United tak perform...baek takyah..hal agama? diri sendiri pun makin hanyut...oh saje nak bagitau, lagu Mawi ft AC Mizal baru tu nice jugak..ketuhanan kan...harap nak dengar nasyid zaman2 nie, haduyai.........


Wednesday, September 18, 2013

Oh Sahabat - Putera SMAPK 02-06

Assalamualaikum

Petang tadi terjumpa Tebe, my friend masa kat Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang (SMAPK) dulu. Sekarang dah katang dah badan dia daripada dulu2. Tetibe teringat kenangan sekolah2.

Awal pagi nanti start Uefa Champion League group stage. Dulu kat SMAP every season mesti main fantasy untuk Champion League. Bila dah masuk U, terus tak main. So siang tadi aku ada la buat team and league untuk main. Saje je sebab teringat dulu2.

Last2 week, 6 September malam, set main futsal dengan geng2 SMAP. Dan hasilnya adalah paling ramai manusia yang pernah turun. Hahaha. Terima kasih organiser, si Tulang a.k.a Ajan. Dapat la jumpa dengan yang tak pernah dijumpai since habis form 5 dulu (tujuh tahun berlalu). Dikira reunion jugak la.

Next day nye, 7 September malam, set buat BBQ. Bakar daging rusa hasil tajaan Rasydan. And sebabkan aku tokey air time bazar ramadhan lepas, aku pun ditugaskan settle hal air. No hal laa. Segalanya berjalan lancar. Jumpa lagi dengan beberapa manusia yang tak dapat join futsal, tapi Alhamdulillah dapat datang BBQ.

Tu pun, still ada lagi yang nak datang tapi ada kekangan masing2 menghalang untuk turut serta. Lain kali tak tahu la bila dapat kumpul ramai yang macam ini. Semua dah bekerjaya dan memikul tanggungjawab yang tersendiri.  

Dah, tu jela nak story2. Straight forward je tulisan kali nie. Ni antara gambar2 yang dicuriku daripada kawan2 ku....

Before futsal start

Ngeteh after futsal

Sesi ber'BBQ'

Dalam koleksi hadith 40 Imam Nawawi, hadith yang ke 13, daripada Abu Hamzah Anas bin Malik R.A, khadam Rasulullah S.A.W, daripada Nabi S.A.W bersabda:
"Tidak sempurna iman seseorang di antara kamu sehingga dia mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri"
(Hadith riwayat al-Bukhariy dan Muslim)

Sekian 

Wednesday, September 11, 2013

The Silent Death - Syria



Recommended Facebook cover photo by We Are Help organization. Spread the words.

Pengangguran Ketiadaan Mood

.
.
.
.
.
...and suddenly, I miss all my friends..jadi penganggur je waktu ini
.
.
.
.
.
banyak benda yang difikirkan tuk di taip...tapi last2 takda mood nak taip..haish
.
.
.
.
.
Againnnn...
.
.
.
.
.

Thursday, August 29, 2013

Geng Kongsi Gelap


Assalamualaikum


Tadi Kementrian Dalam Negeri (KDN) dah keluarkan senarai pertubuhan kongsi gelap kat Malaysia nie...Jumlah ahli lebih daripada empat puluh ribu orang tu...4 0 0 0 0 lebih orang ye...Wow...Teringat time dulu2 ngn membe maen2 dgn nama "double 7" la "tiga line" la...Hehehe...Dah2 takyah cakap banyak, nie senarai geng2 tu...Harap korang nye kumpulan takda dalam senarai la ye... ☺

  1. Geng 04
  2. Geng 08
  3. Double 7
  4. Tiga Line
  5. Geng 30
  6. Geng 38
  7. Geng 24
  8. Geng 18
  9. Geng 36
  10. Geng 21
  11. Ang Soon Thong
  12. Wah Kee
  13. Sio Sam Ong
  14. PNEH
  15. Hong Hong San
  16. Hai San
  17. Siang Ang Bin
  18. New Cell 20
  19. Jit It Hai
  20. Sio Koon Tong
  21. Gee Lam Kor
  22. Gee Leng Hor
  23. Koh Kuan
  24. Tiang Yee Tong
  25. Geng Heng Lor
  26. Geng 35
  27. Geng 303
  28. Geng Satu Hati
  29. ATAP
  30. Hung Ann
  31. Sui Yuk
  32. Otai
  33. Borneo Red EMP
  34. Ah Ngau
  35. Batu Tiga
  36. Ah Feng
  37. Batu 10
  38. Sibu Ti
  39. Ah Seng
  40. Ah Chin
  41. Lee Lung
  42. Ki Gab
  43. Sg Merah
  44. Sg Badut
  45. Ting Ching Lee
  46. Tua Cak Lee
  47. Teksi Station
  48. Pintu
  49. Krokop

Jadilah Orang Baik



Sekian


Beraya Selepas Raya


Assalamualaikum


Amacam Syawal tahun nie? Banyak dapat jemputan open house? Banyak pergi open house? Makan, makan dan makan....Puasa sunat enam hari dah habis tunai ke belum? Ada lagi masa kalau belum habis..Kalau dah habis, Alhamdulillah, tahniah diucapkan......


Bila habis seseorang tu puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal, istilah yang selalau digunakan oleh orang Melayu ialah "beraya"..Hihi...Kalaulah orang tu dapat sempurnakan pada hari last Syawal, maknanya tak sempat beraya la..Dan kalau tak dapat lunaskan enam hari puasa sunat macam mana pulak? Tak beraya la tu kan..Hahaha!!!


Saja je nak tulis2...Bila semua sibuk nak menghabiskan puasa sunat nya...Biasalahkan bila minggu2 last nie memang ramai pulun la...Sebab awal2 sibuk beraya...Sedangkan beraya sebenar yang mereka akan sebutkan belum terlunas...Hihi...Okay esok open house tanpa risau dan memikirkan kerja...

Jom kita beraya ☺




Sekian





mood playlist pasang satu lagu dan mengulang-ulang je lagu itu





Friday, August 23, 2013

Kalau Aku Kaya Hari Hari Hari Raya


Assalamualaikum


Sekarang nie masih dalam mood hari raya ke?? boleh la kan..sebab Sabtu Ahad nie orang still buat open house..raya sebulan kan..maka dengan itu diucapkan..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



buat semua yang sudi membaca...dan tak lupa jugak...


MAAF ZAHIR DAN BATIN


hehe...dah hari ke berapa belas baru nak ucap raya kat blog nie..haish.."Better Late Than Never"..hihi..cakap pasal late2 nie,aku memang dah late sgt la kot...sekarang nie duk menganggur kat rumah..member2 lain semua kerja blake dah..hahaha...afiq2~~


Dah kalau menganggur,macam mana nak ada duit banyak nie afiq oii? nak bayar kereta la, PTPTN la...dalam bank pun bukan nye ada duit banyak pun..nak tulis cheque selamber sume...macam Altimet cakap tu...


♪....Tulis cek selamba tak risau batal..masuk dalam bank semua melopong dalam akaun ada banyak kosong kosong kosong kosong kosong....♪


Haish...rileks2...rezeki tu kan hak dan milik Allah yang tentukan..kita nie usaha la..kan Nabi kata, beribadah macam esok nak mati, kerja macam hidup seribu tahun lagi...maka dengan itu,silalah bertenang dan berusaha mencari kerja..hahaha..gitu plak


Takpe, ada masa duk rumah nie, habiskan dulu puasa 6 yang jadi tuntutan Nabi tu...dah kata umat Muhammad, hamba Allah...hihi..




Kire next week dapat la habiskan 6 hari nie..sikit je lagi...macam biasa la kan..Sabtu Ahad off..ada je jemputan makan..hehe...dan kat sini nak cakap yang tahun nie beraya feeling Aaron Aziz (sebab baju melayu Aaron) n lagi satu beraya lebih sikit negeri nya...errr haha...macam mana tu??


Tunjuk cover je ke...motif?


Mula2 kat Kedah la kan...kat kampung...pastu Selangor, Kuala Lumpur n Negeri Sembilan confirm laa...dah duduk sini...yang best tahun nie sebab dapat beraya kat Pahang n Terengganu.. 


Ok la...nak ucap selamat mendoakan keamanan dan kemenangan buat Islam di Mesir, Syria dan seluruh pelusuk dunia ini..dalam menyambut kemerdekaan Malaysia yang ke-56 nie...........eh jap...merdeka nanti buat entry lain laa...boleh selit orang tu..hihi


Last2...best layan lagu Altimet feat. Awi Rafael - Kalau Aku Kaya...ada unsur positif yang memang bagus sebagus2 nya daripada lagu2 jiwang yang tah pape lagi takda kepositifan langsung... 



Kalau aku kaya
Hari hari hari raya
Bil-bil jiran keluarga
Aku belanja selamba
Kalau aku kaya
Aku beli segalanya
Bungkuskan semua
Hadiahkan pada mama



Pray for Egypt, Pray for Syria, Pray for Palestin, Pray for Rohingya... Qunut Nazilah, bacalah ia 


Sekian 

Monday, August 19, 2013

Pesanan Untuk Wanita a.k.a Isteri, Lelaki a.k.a Suami Sila Bertanggungjawab - Mood Kawan-Kawan Kahwin




Terimalah hasil saya yang sekadar tahu meng'copy' 'paste' daripada sumber lain



Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud: “Jihad seorang wanita ialah taatkan suami dan menghiaskan diri untuknya.”




Ibnu Abas r.a. meriwayatkan bahwa Rasulullah S.A.W. bersabda: 
“Apabila seorang wanita keluar rumahnya dengan mempersolek dirinya serta memakai bau-bauan (sedang suaminya redha akan berbuatan yang demikian itu), maka dibangunkan untuk suaminya pada setiap langkahnya sebuah rumah di neraka.”




Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W. bersabda: 
Empat jenis wanita yang berada di surga dan empat jenis wanita yang berada di neraka dan beliau menyebutnya di antara empat jenis perempuan yang berada di surga adalah:
  1. Perempuan yang menjaga diri dari berbuat haram lagi berbakti kepada Allah dan suaminya.
  2. Perempuan yang banyak keturunannya lagi penyabar serta menerima dengan senang hati dengan keadaan yang serba kekurangan (dalam kehidupan) bersama suaminya.
  3. Perempuan yang bersifat pemalu, dan jika suaminya pergi maka ia menjaga dirinya dan harta suaminya, dan jika suaminya datang ia mengekang mulutnya dari perkataan yang tidak layak kepadanya.
  4. Perempuan yang ditinggal mati oleh suaminya dan ia mempunyai anak-anak yang masih kecil, lalu ia mengekang dirinya hanya untuk mengurusi anak-anaknya dan mendidik mereka serta memperlakukannya dengan baik kepada mereka dan tidak bersedia kahwin kerana khuatir anak-anaknya akan tersia-sia (terlantar).
Kemudian Rasulullah S.A.W. bersabda: Dan adapun empat jenis wanita yang berada di neraka adalah:
  1. Perempuan yang jelek (jahat) mulutnya terhadap suaminya, jika suaminya pergi, maka ia tidak menjaga dirinya dan jika suaminnya datang ia memakinya (memarahinya).
  2. Perempuan yang memaksa suaminya untuk memberi apa yang ia tidak mampu.
  3. Perempuan yang tidak menutupi dirinya dari kaum lelaki dan keluar dari rumahnya dengan menampakkan perhiasannya dan memperlihatkan kecantikannya (untuk menarik perhatian kaum lelaki).
  4. Perempuan yang tidak mempunyai tujuan hidup kecuali makan, minum dan tidur dan ia tidak senang berbakti kepada Allah, Rasul dan suaminya.




“Abdullah Bin Masud r.a. meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w. bersabda: 
“Apabila seorang wanita mencucikan pakaian suaminya, maka Allah s.w.t. mencatat baginya seribu kebaikan, dan mengampuni dua ribu kesalahannya, bahkan segala sesuatu yang disinari sang suria akan meminta keampunan baginya, dan Allah s.w.t. mengangkat seribu darjat untuknya.” (H.R. ABU MANSUR DIDALAM KITAB MASNADIL FIRDAUS)




Dalam hadis yang lain Rasulullah saw bersabda dan bermaksud:
"Kebanyakan ahli neraka adalah terdiri daripada kaum wanita." Maka menangislah mereka dan bertanya salah seorang daripada mereka: "Mengapa terjadi demikian, adakah kerana mereka berzina atau membunuh anak atau kafir ?" Baginda menjawab: "Tidak, mereka ini ialah mereka yang menggunakan lidah menyakiti hati suami dan tidak bersyukur akan nikmat yang disediakan oleh suaminya." (Riwayat Muslim)




Sabda Rasulullah saw: "Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya. Telah aku saksikan kebanyakan ahli neraka ialah wanita. Rasullullah saw ditanya: "Mengapa demikian ya Rasulullah?" Baginda menjawab: "Wanita mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya. Jikalau engkau berbuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia masih belum berasa berpuas hati dan berasa cukup." (Riwayat al-Bukhari)




Nabi Muhammad S.A.W bersabda: "Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada seorang isteri yang tidak bersyukur kepada suaminya"




semoga kelak dapatku memikul tanggungjawab agar isteriku dan zuriatku bukan dalam golongan yang dimurkai





Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan, The Holy Month - Bulan Yang Dinanti

Assalamualaikum w.b.t

Ramadhan merupakan bulan yang penuh kerahmatan dan keberkatan. Sebagai seorang manusia yang beragama Islam, sememangnya kita ternanti-nantikan akan kedatangan bulan ini. Ini kerana bulan ini merupakan salah satu pelengkap buat kita sebagai seorang Islam. Dalam rukun Islam yang ke empat dinyatakan bahawa wajib buat kita untuk berpuasa di bulan Ramadhan.

Daripada Abu Hurairah Radiallahu'anhu, bahawa Rasulullah S.A.W memberi khabar gembira kepada para sahabat dengan bersabda:

"Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, bulan yang diberkati. Allah mewajibkan kepadamu puasa di dalamnya; pada bulan ini pintu-pintu Syurga di buka, pintu-pintu Neraka di tutup dan para syaitan di ikat; juga terdapat pada bulan ini malam yang lebih baik daripada seribu bulan, barangsiapa tidak memperoleh kebaikannya maka dia tidak memperoleh apa-apa."
(Hadith riwayat Ahmad dan An-Nasa'i)


Juga daripada Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud:

"Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuni segala dosanya yang telah lalu."
(Hadith riwayat An-Nasa'i, Ibn Majah, Ibn Habban dan Baihaqi)


Maka dengan itu, pesanan buat semua, prepare your mind, body and soul for this holy month. Perkukuhkanlah amalan wajib, perbanyakkanlah amalan sunat. Pada awal Ramadhan adalah rahmat, pertengahannya adalah keampunan, penghujungnya adalah pembebasan daripada api neraka. Sama2 kita pulun sehabis-habisan supaya dapat kita kecapi segala ganjaran yang di berikan sepanjang Ramadhan kali ini.

"Wahai orang-orang yang beriman diwajibkan atas kamu sekalian berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu sekalian bertaqwa"


Sekian 

Thursday, July 4, 2013

Wednesday, July 3, 2013

Aku Yang Tertangguh - Ompek Satu Sonyum Lebar

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Semalam 2 Julai adalah second days aku menganggur..hahaha....sudah tidak bekerja di Pharmaniaga...lalu dengan itu mengambil keputusan untuk ke Stadium Shah Alam...Selangor vs T-Team yang berkesudahan Selangor menang 4-1..bak kata Waris dalam lagu Rembau Most Wanted,

♪ Ompek Satu Sonyum Lebar ♬

Hahaha...tapi Piala Liga Super tak dapat ke Shah Alam sebab Lions menang pulak lawan Felda..kire confirm dah la akhirnye....ini semua adalah suatu "Kemenangan Yang Tertangguh" bagi Selangor

Bila cakap pasal "Kemenangan Yang Tertangguh", lepas game tu aku pergi la ke Khulafa Bistro Sek 7, Shah Alam...tuk berjumpa sahabat2 lama time kat SMAPK dulu...diorang buat sesi beramah mesra mengeratkan silaturrahim yang sekian lama di bina..hahaha...atas usaha si Rasydan la nie..ada abang Hasbie join skali, senior merangkap naqib kat smap dulu...dan beliau jugak la penulis buku "Kemenangan Yang Tertangguh"


Tapi masa aku datang tu, abg Hasbie takda dah la..lewat pulak aku datang nye...diorang plan kul 9 mlm, time tu mmg aku dalam stadium la..so, yang tinggal hanye la Ajan, Kimal, Iky, Dan, Adam n Afif...macam Pale, Dayat n Kamil balik sudah...diorang pun nak balik dah sebenarnye tapi bley lak ngeteh mulaa sbb aku sampai...wahwahwah...lama tak lepak sembang2 nye pasal katekan

Bile lepak gitu, terase rindu plak ngn suasana dulu kala time skola menengah...baik sungguh aku time tu...sekarang jahat..haishhh....nak bulan puasa nie, harap dapat manfaatkan Ramadhan sehabis baek yang mungkin..kalau dulu, tiap2 hari mesti pegang n baca Al-quran...tapi sekarang.........

Need to muhasabah gile2 nie...huhu ☹

Harapnya kita berdoalah semoga Allah sentiasa memberikan jalan untuk kita berubah ke arah yang diredhai oleh Nya. Amin..janganlah kita ini tergolong dlm golongan "Aku Yang Tertangguh" drpd kebaikan dan keredhaan oleh Nya..Nauzubillah...kire akhir kata la tu tuk post nie ☺

Tuesday, June 25, 2013

Pencuri - Masa Yang Tak Tertulis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Lama sudah tidak mencoretkan ayat2 di sini...hurmmm...nyanyi skit la kan start2 nie...sebagai pembuka katakan..


 Kan ku curi hatimu, menyamun senyummu  




Okay...sikit je..hehe...lirik lagu Pencuri oleh Mark Adam...sapa tah, tak tahu la..tapi nice la lagu nye..dengar pun kat radio yang bukan la orang laen dengar...iaitu radio "UFM - Memang Beda"..kat Lembah Klang je frekuensi nye iaitu 101.3FM....so, ape je nak tulis nie...

Ok la..ceritakan cerita sepanjang waktu yang tak tertulis kat blog nie...


1st nak cakap yang aku dah grad!!!! holder Bachelor Accountancy..ade "(hons)" tu...yeah!!! walaupun banyak repeat, tapi dapat gak grad on time...hihi...pointer jgn ditanya la...hahaha!!! tahniah kepada diri sendiri

Keje plak sekarang nie...tapi nak benti dah.....wat benda laen plak laa..Allah sentiasa memberi kita rezeki...rezeki di mana2...bulan pose boleh duk rumah, petang nega, malam join aktiviti pahala...In Shaa Allah....Amin

Aritu gi Pulau Perhentian....best3!!!! dengan Anep, Lan, Jalal, Faten, Muni, Zu and Diyana..nice laa...taktau nak kate ape...mmg terbaek...melihat tempat menarik...pergi hari Khamis malam Jumaat, naek bas ke Kuala Besut..balik hari Ahad pagi...Subhanallah...seriously, cantik tempatnya

Join last day of Sukan Antara Program UiTM Melaka Kampus Bandaraya....support Meba walaupun dah jadi alumni UiTM...and what can i say....Meba is still a champion...yeah...share the moment with them make me feel like, 'dah tua aku nie'...haha...next day nye spend time dgn Iza n Yan...hari Isnin, tapi aku dah amik cuti..hihi

Program yg tiap2 Sabtu aku kene gi A.Razak & Co dah abis...1st payment da dapat...tunggu lagi 2nd n 3rd payment...wow....hihi..Alhamdulillah....last day tu makan kat Manhattan Fish Market dengan Gebuk, Munzir, Rahimi, Siti Sue and Siti Noor...dan2 time tu mengimbau kembali kenangan mase dengan geng2 Pirates a.k.a V, tido Hotel kat Putra dulu kala..huhu

If ada game Selangor kat Stadium Shah Alam yg mcm aku free, aku akan gi tgk..slalu nye mmg si Acap akan ada la kat stadium tu..takkan terlepas....pastu bile abis game,jumpe la dgn player...amik2 gmba sket...hehe...hidup RedGiant, VivaSelangor...yeah!!!

Sekarang nie pulak musim jerebu...hasil dari negara jiran,membawa ke negara sendiri....haisshhhh.....dah pakat menjaga diri sume nye...sume prihatin je...Alhamdulillah...bala itu adalah dugaan agar kita lebih mendekatkan lagi diri kita kepada Yang Maha Esa

Baeklah, cukup sekadar di sini..laen mase tambah lagi kalau ada...so, Nisfu Syaaban sudah,Ramadhan pula bakal tiba...tak sabar nak sambut Ramadhan oii ☺


Sekian

ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna