Tuesday, September 1, 2015

Monday, July 6, 2015

10 Malam Terakhir

Assalamualaikum

Fasa ketiga Ramadhan sudah tiba. Perbanyakkanlah amal baik di siang hari dan hidupkanlah malam-malam yang terakhir ini. Pesanan ringkas buat semua, ini sahaja waktu yang ada.

Nabi kata, carilah malam Lailatul qadr di malam ganjil. Banyakkan iktiqaf di masjid. Ini yang Nabi buat. Kita ni ummat siapa? Ummat nabi Muhammad kan. So buat la apa yang Nabi buat.

Sekian.

Tuesday, June 30, 2015

Ramadhan... Apa Yang Kita Cari

Assalamualaikum

Sekadar nak berkongsi rasa, apa yang terjadi tiap2 tahun. Seringkali kita rasa tak sabar nak masuk bulan puasa, bulan Ramadhan, bulan yang mulia. Kita rasa best je nak masuk dalam Ramadhan nanti. So bila Allah dah sampaikan kita dalam bulan Ramadhan, semua daripada kita berharap Ramadhan tersebut menjadi Ramadhan yang bermakna, menjadi Ramadhan yang lebih baik daripada yang sebelumnya. Tapi.........................

Adakah kita benar2 memanfaatkan Ramadhan tersebut?

Bila dah masuk je Ramadhan, awal2 je semangat. Ibadah itu ini, menjaga itu ini. Tapi nak masuk ke fasa pertengahan Ramadhan je, habis pudar sudah keriangan Ramadhan tersebut. Kita mula lupa yang Ramadhan itu bulan yang penuh dengan kemuliaan, keberkatan, dan bermacam2 ganjaran dicurahkan dalam bulan ini.

Terawih mula surut, Alquran entah ke mana, pembaziran makanan di mana2. Alhamdulillah sumbangan kepada yang kurang berupaya je makin bertambah dari hari ke hari di bulan Ramadhan. So, apa yang kita cari sebenarnya di bulan Ramadhan nie?

Lailatul qadr? Pakat nak pulun 10 yang terakhir ke? Tak jadi kawan....... Awal2 lagi kena start. Kalau dah masuk malam 20 baru nak start enjin, kau ingat kau boleh dapat? Memang la rezeki nak dapat Lailatul qadr tu Allah yang izinkan, tapi kau tak fikir plak orang lain yang dah start enjin dari malam first Ramadhan lagi? So sama2 la kita fikirkan. Segalanya masih belum terlambat.

Sekian.


Thursday, June 25, 2015

Ramadhan bulan tarbiah diri

Assalamualaikum

Amacam perjalanan pembentukan diri kepada yang lebih baik di bulan Ramadhan ni? Progress makin baik ke, progress sedang2 ke, progress tak berapa nak baik ke? Tepuk dada tanya iman. Hehe..

Ubahlah rutin di bulan Ramadhan ini. Jadikan bulan ni bulan tuk tarbiah diri. Dekat dengan perkara baik, jauh daripada perkara mungkar.

"Rugilah seseorang yang memasuki bulan Ramadhan, namun bulan ini berlalu sementara (dosa-dosanya) masih belum diampuni."
(Riwayat Ibn Khuzaimah & Ibn Hibban) 

So guys, ape tunggu lagi, perbanyakkan amalan, minta keampunan, semoga kita semua dijauhi daripada azab api neraka. Kat bawah disertakan checklist buat semua. Thanks to Mouri, bagi dalam group wasep.. Hee... Semoga Ramadhan kali in lebih bermakna. 


Thursday, June 18, 2015

Ramadhan Bulan Yang Suci... Yang Suci

Salam Ramadhan buat semua.

Semoga Ramadhan kali ini bertambah baik daripada edisi2 lepas. Awal2 mmg kuat kita beribadat. Semoga kekal hingga ke penamat. Jangan terkandas di tengah2. Rugi dan sia2, menyesal tak sudah.

Okay, nak bagi 1 amalan yang boleh diamalkan untuk Ramadhan ini, iaitu bagi makan (berbuka) kepada orang berpuasa. Simple untuk dipraktikkan.

Daripada Zaid Bin Khalid RA, daripada Nabi SAW sabdanya "Sesiapa yang memberi makan (berbuka) kepada orang yang berpuasa, ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurangan walau sedikit pun"

Selamat menempuh bulan penuh barakah. Janganlah kita merugikan diri. Salam Ramadhan Al-Mubarak.

Sekian.


Monday, April 6, 2015

Biar saja sementara sendiri

Assalamualaikum

Dalam hidup ni, terlalu banyak peraturan yang harus kita ikut. Dari kecik lagi cenggitu cenggini diajar pada kita. Kadang kita ikut, kadang kita langgar. Kadang kita patuh, kadang kita ingkar. Kadang kita ambil berat, kadang kita meringan-ringankan. Lumrah manusia.......

Sebabkan selalu sangat ikutkan peraturan hidup, sekali sekala langgar memang best. Kalau dah berkali-kali langgar, bestnye kurang la. Hahaha. Aku merepek je sebenarnya nie.... Takmo ikut peraturan. Biarkanlah diriku tentukan cara hidupku. Biarkanlah aku sendiri. Biar saja... Biar saja... Biar saja sementara sendiri.....

Sekian.

Tiada Doraemon, hanyalah diri sendiri. 

Tuesday, March 17, 2015

GST

Assalamualaikum dunia

Kecoh semua orang bercerita tentang GST. Yela, April makin hampir. Puak itu membantah, puak ini menyokong. Ada jugak yang ikut flow. Sejujurnya, aku tak pernah pun ada ikut kursus GST atau sendiri2 belajar tentang GST. Aku hanyalah orang yang lepak makan dan minum lalu mendengar orang sekeliling bercerita pasal GST.

Maka dengan itu, tak layak la untuk aku membicarakan soal GST ni kan. Even aku ni 'Auditor', tu tak menyebabkan aku terpanggil untuk mencari ilmu tentang GST. Such a looser Afiq. Ish ish ish. Tapi aku suka mendengar orang cerita, so fair la kan. Hahaha.

Sebabkan tu aku nak cakap start April 2015 ni, banyak perkara bakal berubah. Kat tv duk promote itu ini tak dikenakan GST, tapi takda la pulak cakap mana yang kena GST. Looser la Afiq, cari la sendiri. Ok fine...

Dah la, saja nak mengarut cakap tak tentu hala je. Sebab tak bertulis apa-apa kat blog ni. So saja nak meriahkan. Hehe.

Ok la, sempena 17 Mac ni aku nak ucap Happy Birthday to my friend, Fatin Farhana. Macam wish2 yang kau dapat hari ni la, semoga bertemu jodoh. Aku pun nak cakap cenggitu. Hihi. K daa~

Dalam ruang waktu yang singkat,
hayatilah panorama yang memukau. 

Sunday, January 11, 2015

What I feel now, at this time, at this moment.................



Grrrrrrrr... Let's enjoy Manchester United match against Southampton. Good night. 😞

Saturday, January 3, 2015

Janji 1 Januari

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah dah masuk tahun kedua 1 Januari ku diisi dengan aktiviti hangout with my PKA gengs. Masa 1 Jan 14, lepak² Times Square, makan², karok². This 1 Jan 15 kira dah advance la sikit. Ke Sunway Lagoon kami. Hahaha..

But this time, kurang sikit penyertaan sebab masing² ada yang ada hal. Tak kesah la. Asalkan 1 Januari ku diisi sudahla. Hehe. Actually tu kira 1st time la aku masuk Sunway Lagoon. Pas dah habis semua, Sunway Pyramid la tempat makannya. Thanks. Officially, see you again next year, 1st January 2016, but takde la sepanjang tahun ni tak berjumpa kan. Hehe..

1st January 2015
1st January 2014 

Thursday, January 1, 2015

Welcome 2015

Assalamualaikum w.b.t

Selamat memasuki tahun 2015. Lama dah tak menulis dalam blog nie. Setahun la masa yang tak diambil untuk menulis. Last post on 31 December 2013. Not 2014 okay. Huhu..

Banyak kenangan untuk 2014. Ada yang best ada yang tak best. Tak kesah la kita buat apa pun, mesti kita nak pengakhiran yang best, sempurna, mantap kan. Tapi kalau pengakhirannye tak best lagi mengecewakan, tak kesah la awal dan tengah nye best tahap gaban pun, mesti tetap rase spoil gile. Sebab ape? Sebab at the end bendenye tak best.

Same goes to 2014. Bagi aku, pengakhiran 2014 aku amatlah tak best yang menyebabkan tahun 2014 adalah tahun yang tak berapa nak great sangat la bagi diri aku. Korang² mungkin berbeza la.

Arrrrggghhhhhhhhh

Grrrrrrrrrrrrrrrrrr

@£&=%@/+#%@-$©¥¥$¢

Marah akan diri sendiri, takde la nak menyalahkan orang lain. Segala benda takkan jadi on that time, mesti berkait dengan yang sebelumnya. Permulaan 2014 macam dah cantik dah. Pertengahan macam dah cantik dah. But starting to spoil sana sini. Thats why la pengakhirannya tak membuahkan hasil yang best.

Waaaarrrgggggggghhhhhh

Huuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Dah la Afiq. Dah masuk 2015 dah pun. Meh la start dengan benda best dan maintain benda best sampai keakhirnya. Setahun berhenti menulis, mungkin tak sepatutnya berhenti. Sebab bila kau menulis, kau remind diri sendiri sebenarnya. Ni tidokkkk.

Okay la. Mulakan dengan semangat (errr...macam tak semangat je) baru. Waaaaa tak best nya rasa. Takpe² buang yang keroh ambil yang jernih orang kata. Jernih? Ada ke benda jernih yang diambil tu? Grrrrrrrr.

Sedihla cenggini. Umur dah besar panjang pun tak boleh nak manage to be the best. Nak ku carut diriku sendiri namun ku tahu carutku tak bererti apa². Huhu.

Azam baru ape? Macam tak set apa² azam yang nak dicapai je. Sebab rasa tak best dalam diri. Dan nanti bila dah setahun dua, bila baca balik post ni, mesti rasa bodoh or tah hape² la yang kau tulis ni Afiq. Biarkan biarkan biarkan dia, hey Luncai, terjun dengan labu² nya~~

So lets end this post with A WISH. Aku nak perkara best dalam tahun 2015. Dah. Sekian buat bacaan, menyusul nanti dengan lebih banyak post. Sekian.
Hidup Ibarat Layang-Layang.
Kita boleh terbang tinggi namun ada hadnya.
Kita boleh terbang rendah asalkan masih ada angin.
Andai tiada angin, tersungkurlah kita.
Andai kuatnya angin, melayang tak bertalilah kita.
Sekali terbang, beringatlah.
Tak mungkin dapat terbang untuk kali yang kedua.